Heading 1
Heading 2
Heading 3
Heading 4
Heading 5
Heading 6
uppercase tekst
Extra grote tekst (zoals H1)
grote tekst (zoals H2)
groene underline
groen blokje
blauw blokje
Cohousing, of collectief wonen, is een woonvorm waarbij de bewoners beschikken over een eigen privéwoning én tegelijk enkele ruimtes of faciliteiten delen. Deze definitie klinkt helder, maar roept tegelijk ook wel enkele vragen op. En voor jouw gemak hebben we al deze prangende vraagstukken opgelijst en van een antwoord voorzien.
Lees meerDe Pachthoeve in het domein Drie Fonteinen in Vilvoorde zal omgevormd worden tot een cohousingproject. Het is HEEM Cohousing dat werd uitgekozen door de Stad Vilvoorde om de erfgoedsite nieuw leven in te blazen. Naast woningen zal er ook een overdekt zwembad komen, een buurthuis, een gemeenschappelijk binnenplein en een brasserie.
Lees meerHet Mariabeeld op de gevel had de aanwezigheid van de 3500 m2 grote kloostersite achter de Kerkstraat 150 in Borgerhout al enigszins verraden. Met Bar Chapel zal iedereen het nu geweten hebben. Tot september palmt initiatiefneemster Sanne Van Riel de kapel en de tuin van het klooster in met lokaal bier, cocktails en mocktails.
Lees meerEen ‘nonchalante wildheid’, alsof het groen er altijd zo geweest is. Zo omschrijven Bart Haverkamp en Pieter Croes hun stijl als tuin- en landschapsarchitecten. Het resultaat van hun aanpak is te bewonderen in D-Factory (Deurne) en Academie (Turnhout). Hoe gaat ze te werk? En waar leggen ze de klemtoon in cohousingprojecten? De antwoorden lees je […]
Lees meerVoor de badkamers in onze HEEM-projecten kunnen we rekenen op Desco, een Belgisch familiebedrijf met ondertussen meer dan 600 medewerkers. We legden enkele vragen voor aan Annemie Stroeckx, projectmanager bij Desco.
Lees meerHet Antwerpse architectenbureau B-architecten is een HEEM-partner van het eerste uur. Maar hoe loopt dat eigenlijk, samenwerken met HEEM? Aan het woord: Dirk Engelen, mede-oprichter van B-architecten.
Lees meer
Ze ontvangt je graag in ons kantoor te Antwerpen (Fosbury and sons, Mechelsesteenweg 271, Antwerpen).
Een bezoek aan de site zelf (Stokerijstraat 84, Wijnegem) is ook mogelijk.
Voor meer info
mail naar verkoop@heem.be
of bel naar 0473/724 777
form
Een cohousingproject bestaat uit verschillende private woningen die bij elkaar opgesteld staan. Ze vormen samen een woonproject. De bewoners van een cohousingproject beschikken, naast hun eigen privéwoning, over bijkomende infrastructuur en diensten die ze met elkaar delen en waar ontmoeting centraal staat. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een ruime tuin, buurthuis, zwembad, sauna of buitenkeuken.
Je kan genieten van wat je buren hebben en omgekeerd. Je deelt de oppas, brengt de kinderen via een beurtrol naar school, klopt bij de buren aan voor werkmateriaal,…
Doordat je deelt en in de buurt van elkaar woont, ontstaan er in een cohousingproject heel wat fijne ontmoetingen. Een speelkameraadje voor je kinderen, een spontane aperitief op vrijdag en een gezellige picknick in de zomer.
Je woning is in een cohousingproject op zich niet goedkoper. Je krijgt er wel een duurzamere woning en een aantal extra faciliteiten bovenop die je alleen misschien niet zou kunnen realiseren.
HEEM zet in op de duurzaamheid van de woning. We coördineren tijdens de bouwwerken de gemeenschappelijke investering in duurzame energievoorzieningen, materialen en afwerking.
Wonen in een cohousingproject verhoogt het gevoel van verbondenheid en veiligheid. Er zijn namelijk altijd wel buren die de poes te eten willen geven of een oogje in het zeil houden wanneer je op vakantie bent. Het is een plek waar alle generaties zich goed omringd voelen.
Wist je dat heel wat cohousinggroepen ook initiatieven opzetten voor het dorp of de ruimere buurt. Ze organiseren een festival, een rommelmarktje of zetten hun schouders mee onder de stratenloop.
In tegenstelling tot wat de meesten denken is er in een cohousingproject veel aandacht voor de privacy van de bewoners. We realiseren het evenwicht tussen gemeenschappelijke en privatieve delen al van bij de opmaak van de plannen. Door slimme architecturale ingrepen en een doordachte inplanting van de woningen.
Er ontstaan in het project ook vaak spontaan informele afspraken die verschillen van woning tot woning. Bij sommige buren mogen kinderen vrij in en uit lopen. Bij anderen moeten de kinderen eerst aanbellen. Jij bepaalt dus zelf je grenzen over hoe, wanneer en voor wie je jouw privéwoning openstelt. En die grenzen hoeven niet dezelfde te zijn als die van je buren. Het is net die diversiteit die maakt dat iedereen mee zorg draagt voor elkaars privacy.
Een goedendag tegen de buurman, even helpen bij het uitladen van de auto, een babbeltje aan de deur. Je wordt omringd door anderen en draagt samen zorg voor de sfeer en infrastructuur van het project. Sociaal contact is erg belangrijk in een cohousingproject. Je moet het met elkaar over meer hebben dan enkel het beheer van de infrastructuur. Dat wil niet zeggen dat iedereen de tafelspringer of vlotte Jan moet zijn. Maar het is wel belangrijk dat je sociaal contact als aangenaam ervaart en zelf ook bereid bent sociaal contact op te zoeken.
De groep werkt door samen leuke dingen te doen, zorg te dragen voor elkaar én door goede afspraken te maken. Afspraken maak je rond het beheer van de infrastructuur, hoe je beslissingen zal nemen, wanneer en hoe je zal vergaderen. De krijtlijnen van die overlegmomenten worden bepaald tijdens de gepersonaliseerde groepsbegeleiding die HEEM voorziet. Deze sessies, die plaatsvinden aan het begin van het cohousingtraject, vormen de basis van een positieve woonervaring.
De kosten worden verdeeld volgens een verdeelsleutel op basis van de oppervlakte van de privéwoning. Je wordt vooraf bij de aankoop op de hoogte gebracht van de gemeenschappelijke kosten.
De meeste groepen werken met een kleine maandelijkse bijdrage waarmee het werkmateriaal, het onderhoud van de gemeenschappelijke delen en de maandelijkse kosten zoals de verzekering, betaald worden. Vaak wordt er ook een klein spaarpotje opgebouwd voor de iets grotere kosten waar je op termijn kan komen voor te staan.