HEEM-partners aan het woord: Werkhuis AM
Een project waar we met veel enthousiasme naar uitkijken is Seir in Wetteren Ten Ede. De oude bloemisterij mét serres wordt het decor van een origineel cohousingproject. Het ontwerp voor deze site kwam tot leven op de tekentafel van Werkhuis AM, een architectenbureau uit Wetteren Ten Ede. We legden onze vragen voor aan oprichters Stéphanie Vercauteren, Rebecca Devriese en Stijn De Rouck. Hun antwoorden lees je hieronder.

Werkhuis AM telt 4 architecten. Hebben jullie elk een eigen stijl of bestaat er zoiets als het Werkhuis AM-handelsmerk?

“We proberen om los van trends telkens een eigenzinnig, tijdloos ontwerp neer te zetten. De grootste inspiratie voor ons is de context van de opdracht. Waar is het project gelegen? Voor wie ontwerpen we? Welke elementen, zoals het erfgoedgehalte van een site, zijn bepalend? De antwoorden op die vragen zijn voor ons het startpunt.”

“Een bouwtraject duurt makkelijk twee jaar, dus het is belangrijk dat het gevoel langs beide kanten goed zit. Daarom bedanken we soms voor opdrachten waar we het niet warm van krijgen. Omdat andere architecten nu eenmaal beter aan de slag kunnen met die specifieke vraag.”

“Het is daarnaast ook wel belangrijk om als architect je horizonten te verruimen. We werken daarom graag samen met andere bureaus. En daarbovenop beperken we ons niet alleen tot woningbouw. Werkhuis AM is een multidisciplinair bureau met een interesseveld van architectuur tot meubelontwerp.”

Jullie gaan aan de slag als architecten voor cohousing Seir in Wetteren Ten Ede. Wat spreekt jullie aan in dit project?

“Een niet onbelangrijk detail is dat Stéphanie is opgegroeid op de bloemisterij. En ze blijft ook op de site wonen. Haar familie ging op zoek naar een ontwikkelaar die mee wilde nadenken over de toekomst van de site als één geheel en die tegelijk het karakter van de bloemisterij wilde bewaren. HEEM is als ontwikkelaar in beeld gekomen en dat voelde meteen goed. Wat ons specifiek aantrekt in dit project, is de ‘andere’ manier te ontwerpen. Er lag een duidelijk programma op tafel, zoals bijvoorbeeld het uitgangspunt dat de auto niet op het terrein komt. Op die manier krijgen wij als architect een enorme ontwerpvrijheid. Het wordt geen klassieke verkaveling, waarbij je moet rekening houden met carports en parkeerplaatsen. Nu kunnen we woningen goed inplanten, mooie pleinen voorzien en veel groen ontwikkelen. Dat laatste is niet onbelangrijk, gezien de geschiedenis van de bloemisterij.”

 

De locatie staat bol van de geschiedenis. Hoe gaan jullie te werk om die ‘heritage’ alle eer aan te doen?

“Je zal op de site niet het gevoel krijgen dat je op een andere plek bent dan voorheen. De bedrijvigheid van de bloemisterij is er niet langer en krijgt een nieuwe invulling, maar de verwijzingen naar vroeger zullen onmiskenbaar zijn. We behouden de bloemisterijwoning met de bijhorende stalling en watertoren. Enkele regenwaterputten en een groot deel van de serres worden verweven in het project. Weliswaar met een nieuwe invulling. We bouwen ook een nieuwe serre bij voor het binnenzwembad en de sauna. De eensgezinswoningen zijn vormelijk en qua materialisatie een uitbreiding van de bestaande serres. De meergezinswoningen verwijzen op hun beurt naar de watertoren. Die tweedeling zal je niet enkel zien in de architectuur, maar ook in de invulling van het landschap en de tuinen.”

Hoe zijn jullie omgegaan met het aspect duurzaamheid in jullie ontwerp? 

“Op technisch vlak, denk aan isoleren en waterhergebruik, zijn de gemaakte keuzes een evidentie. In Seir zetten we ook in op slimmer grondgebruik, door geen vrijstaande woningen te bouwen. Daarnaast realiseren we dankzij het behoud van de bestaande gebouwen een positieve impact. En we bekijken de mogelijkheid om recuperatiebaksteen te gebruiken voor de nieuwbouwwoningen.”

“We interpreteren duurzaamheid wel vanuit meer invalshoeken dan puur de energetische of technische invulling. In een cohousingproject als Seir bouwen we bijvoorbeeld voor een mix van generaties. Het moet een plek worden waar iemand zich in elke fase van het leven kan thuisvoelen.”

 

In een cohousingproject zijn er zowel private ruimtes en gedeelde faciliteiten. Hoe willen jullie ontmoeting stimuleren in die collectieve ruimtes? 

“HEEM heeft sowieso al de gepaste functies toegewezen aan de verschillende gemeenschappelijke plekken. Zoals het buurthuis, het zwembad en de sauna, de zwemvijver, de collectieve tuinen,… Ons aandeel zit vooral in de manier waarop die gedeelde faciliteiten over de hele site ingeplant worden. Wij vonden het belangrijk om laagdrempelige, kleinschalige ruimtes te verspreiden over het project. Telkens met verschillende karakters, dus voor elk wat wils.”

“We wilden absoluut het concept van een groot binnenplein vermijden. De schaal van Seir is te groot om alles te centraliseren. Dankzij de kleinere plekjes krijg je als bewoner echt het gevoel dat je op ontdekking kunt.”

Bij SEIR wordt er, gezien de voorgeschiedenis, veel aandacht besteed aan de omgeving. Hoe verloopt de samenwerking met de landschapsarchitect? 

“De landschapsarchitect werd van bij de start bij het project betrokken. En net zoals bij de architectuur speelt inderdaad de historiek van de bloemisterij een cruciale rol in het landschapsontwerp. We zaten ook meteen op dezelfde golflengte rond de visie voor het ontwerp. Zoals we al eerder vertelden, komt er namelijk een soort van tweedeling tussen een serretuin en een landschappelijke tuin. Naar analogie met de architecturale keuzes die we maakten.”

Chapel

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

temp

Ontvang de nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Rhea Lizen

Alles wordt leuker als je het kan delen, is het motto van Rhea. Wanneer ze via het familiebedrijf met Heem in contact kwam, heeft ze niet lang moeten twijfelen. Het gedeelde woonconcept is voor haar een echte win-win en partner worden in zo’n organisatie is dan ook in lijn met wat ze zelf nastreeft.

Rhea is opgegroeid in de wereld van projectontwikkeling dankzij haar vader. Nu zorgt ze voor de dagelijkse opvolging en richt ze zich op het stroomlijnen en automatiseren van de bedrijfsprocessen. Haar marketingervaring zet ze in om Heem verder op de kaart te zetten en het bereik te vergroten, zodat meer mensen deze unieke woonbeleving kunnen ontdekken.

Bieke Daemen

Als klantenbegeleider staat Bieke klaar om jouw woondromen waar te maken. Met haar jarenlange expertise in de interieursector is zij de ideale partner om je bij elke stap van het bouwproces te begeleiden.

Samen met het team van projectleiders, architect en aannemers zorgt Bieke ervoor dat er tot in het kleinste detail wordt ingespeeld op jouw wensen. Of het nu gaat om de inrichting, het sanitair, de keuken, de elektriciteit of de algehele afwerking - Bieke ademt interieur en weet precies hoe jouw nieuwe thuis er straks uit moet zien.

In haar vrije tijd geniet Bieke van haar gezin. Maakt ze lange trektochten te paard of verdiept ze zich graag in creatieve projecten.

Jo Clauw

Jo is gepassioneerd door groepen en groepsprocessen. Hij heeft al meer dan 10 jaar ervaring in het begeleiden van groepen bij tal van organisaties. Bij Heem neemt hij ook de bewonersgroepen op sleeptouw doorheen het hele proces.

Jo houdt al die kennis rond procesbegeleiding en groepsdynamica bovendien niet voor zichzelf. Als docent op de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen deelt hij zijn expertise met de studenten van de verschillende menswetenschappelijke opleidingen.

Hij omschrijft zichzelf als een stadsmus én trotse Borgerhoutenaar.

Tom Dierckx

Tom begeleidt de bewonersgroepen in hun groepsdynamische proces. De laatste jaren specialiseerde hij zich in zelforganiserende teams en holocratie. In de begeleiding focust Tom vooral op de organisatie- en beslissingsprocedures binnen een bewonersgroep. De structuur moet ruimte creëren voor initiatief en bewoners uitdagen om te tonen waar ze goed in zijn.

Charlotte Stes

Architecte Charlotte was al van meet af aan fan van Heem. Ze vindt het heerlijk om een project vanaf de start te zien ontstaan, helemaal volgens de waarden en normen van Heem. Vooral de renovatieprojecten spreken haar aan omdat ze deze sites weer in hun oude glorie kan herstellen en omtoveren tot boeiende woningen.

Het leukste aan haar werk vindt ze het contact met verschillende partijen en samen iets bereiken. Charlotte brengt niet alleen haar expertise als architect naar Heem, maar ook enthousiasme, creativiteit en een liefde voor natuurlijke schoonheid.

In haar vrije tijd trekt ze graag de natuur in voor mooie wandelingen. Quality-time met haar gezin en vrienden staat bij haar altijd op nummer één.

Stefanie Van Gansen

"Na twaalf jaar werkzaam te zijn geweest als projectarchitect van grootschalige residentiële projecten, besloot Stefanie zich bij Heem aan te sluiten als technisch manager. Ze staat binnen Heem voornamelijk in voor het structureren en leiden van de technische werfopvolging, maar je kan haar ook nog steeds terugvinden met helm en werfschoenen bij de technische projectopvolging.

Als burgerlijk ingenieur architect is ze geboeid door de complexiteit van het bouwproces. Elk project is uniek door zijn specifieke randvoorwaarden, ontwerpvraagstukken en technische ambities. Daarom is een flexibele maar gestructureerde organisatie en samenwerking binnen het gehele bouwteam essentieel. Het geeft de tools en de motivatie aan alle betrokkenen om de projectambities waar te maken waarbij kwalitatief wonen en de technische kwaliteit steeds centraal staan.

Naast het werk kan Stefanie enorm genieten van haar gezinsleven. Ze leeft zich uit bij het tuinieren, rijden met de koersfiets, joggen en een lekker hapje of drankje onder vrienden.

Sophie Voorspoels

Sophie zet de projecten mee in de markt. De architectenplannen bekijkt ze in detail met oog voor het optimale gebruik van de woning en de gemeenschappelijke delen.

Ze maakt van elk lanceringsevent een feest, waarbij geïnteresseerde kopers goed en juist ingelicht worden en op een aangename manier kunnen kennismaken met Heem en collectief wonen. Met haar vooropleiding als psycholoog, verdiept ze zich in de manier waarop een bewonersgroep kan werken en van betekenis kan zijn voor zij die er wonen.

Creatieve en sportieve uitlaatkleppen vindt Sophie in het pottenbakken, parapenten en kitesurfen.

Maarten Van Gool

Maarten is sinds 2020 vennoot van Heem. Als co-founder van Fosbury and Sons, de organisatie die een compleet nieuwe invulling geeft aan ‘de traditionele werkplek’, is hij helemaal thuis in de wereld van collectiviteit.

Maarten zal Heem bijstaan met zijn expertise rond toekomstdenken, interne structuur en cultuur én collectiviteit. Zijn mantra is dat ‘het collectieve zich moet kunnen aanpassen aan het individu’. Op die manier leveren sociale cohesie, samenwerking en ontmoeting een bijzondere kwalitatieve verhoging van de woon- dan wel werkervaring.

Koen Lizen

Een antwoord kunnen bieden aan de groeiende maatschappelijke nood aan community, motiveerde Koen om zijn schouders onder Heem te zetten. Hij controleert en begeleidt de investeringen van zijn familie in cohousing en andere duurzame ontwikkelingen. Samen met het management van Heem zet Koen ook de strategische lijnen uit.

Koen is een bezield ondernemer met een aantal eigenzinnige woonprojecten en een stadshotel in Rio de Janeiro op zijn actief. Zijn kennis en ervaring zet hij ook in als ondersteuning voor andere ondernemers. Koen gaat voor een maatschappelijke meerwaarde en duurzame winst met een gelukkig team. Hart en zaak in balans.

Gert Cowé

Gert is in 2019 toegetreden als vennoot en bestuurder om de expansie en verdere professionalisering van Heem mee in goede banen te leiden. Van opleiding is Gert economist. Verder heeft hij de afgelopen 25 jaar tal van vastgoedopleidingen en -seminaries gevolgd.

Gert heeft een jarenlange expertise opgebouwd als o.a. CEO bij de beursgenoteerde vastgoedfondsen VastNed Retail Belgium en Intervest Offices & Warehouses, vennoot & medeoprichter van Quares, CFO bij projectontwikkelaar Group GL, business manager vastgoed bij Participatie Maatschappij Vlaanderen, etc..

Bij Heem staat Gert, samen met Joeri, in voor de dagelijkse leiding. Hij legt zich vooral toe op alle financiële, administratieve en juridische zaken, alsook op strategie en business development.

Joeri Bal

Joeri is de oprichter van en drijvende kracht achter Heem. Hij heeft een ruime expertise als vastgoedontwikkelaar opgebouwd en is sinds 2004 het creatieve brein achter het collectief woonconcept van Heem. Hij optimaliseert elk project in functie van locatie en de steeds wijzigende maatschappelijke trends en noden. Joeri woont met zijn gezin in het project Boterberg in Kalmthout en begrijpt als geen ander de filosofie maar ook de praktische kant ervan. Collectief wonen is voor hem niet alleen een vastgoedconcept, maar ook een levensvisie.

Bij Heem staat Joeri, samen met Gert, in voor de dagelijkse leiding. Hij legt zich toe op business development & prospectie, het uitwerken van elk project en de technische en commerciële opvolging. Hij is een regelmatig spreker op seminaries omtrent cohousing. Met een opleiding als psycholoog als achtergrond streeft hij naar een optimale samenwerking met al onze klanten, partners en leveranciers.

In zijn vrije tijd kan je Joeri al eens in de lucht of op het water terugvinden. Paragliding en kitesurfing zijn namelijk twee van zijn grote passies.

Seir

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Ferm

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Download het lastenboek

Laat hieronder jouw gegevens achter om het lastenboek te downloaden.

    Pachthoeve

    Ontvang de nieuwsbrief

    Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

    Download het lastenboek

    Laat hieronder jouw gegevens achter om het lastenboek te downloaden.