HEEM-partners aan het woord: Kollektif
Groene ruimte, om in te ontspannen én als buffer tegen hitte en droogte, kreeg de voorbije jaren eindelijk de aandacht die het verdient. En daar is het team van Kollektif allesbehalve rouwig om. De landschapsarchitecten zagen deze (r)evolutie echter aankomen en bieden daar met hun ontwerpen een antwoord op. We spraken met Björn Bracke – één van de twee oprichters van Kollektif – over hun visie op groen en hoe je het specifiek aanpakt in cohousingprojecten. Ze zitten namelijk aan het roer voor onze komende projecten Seir en Ferm.

Het team van Kollektif telt 5 medewerkers, waaronder jij en Joke Vande Maele als oprichters. Bestaat er zoiets als een gemeenschappelijke Kollektif-stijl?

“We proberen meestal om een soort van zichtbare handtekening neer te zetten. Je kunt het omschrijven als verwilderde strakheid. Een modernistisch en strak ontwerp, maar de ingrediënten zijn natuurlijk met een Scandinavische feel. We werken met grids en strakke vormen, die we dan invullen met bloemenweiden, heestergroepen en bomen.”

“Bovenop de naturalistische invulling van het groen, proberen we altijd de natuurlijke vorm, textuur en kleur van materialen te tonen. We proberen doorgaans om kunstmatige behandelingen, kleuren of materialen te vermijden.”

 

Groene buitenruimte is cruciaal voor mensen. Enerzijds om een plek te hebben waar je op adem kunt komen, anderzijds als buffer tegen droogte en hitte. Hoe hebben de voorbije jaren een invloed gehad op de vragen die jullie voorgeschoteld krijgen?

“Je kan wel stellen dat er een revolutie gaande is. Maar de bewustwording over groen binnen een stedelijke en peri-urbane (waar de grens tussen stad en platteland vervaagt) context is al veel langer gaande. Je merkt wel dat het draagvlak voor meer bomen in tuinen en steden toeneemt. Net als voor groen in, tegen of op gebouwen.”

“We merken ook dat we de vraag krijgen voor parken en tuinen op plekken waar het vroeger niet mogelijk was. Mensen zijn de voorbije jaren namelijk veel dichter bij huis op zoek gegaan naar inspirerend en waardevol groen. Ze kregen meer oog voor fauna en flora in hun leefomgeving.”

Jullie gaan aan de slag als tuinarchitecten voor cohousing SEIR in Wetteren-Ten Ede. Wat spreekt jullie aan in dit project?

“Seir is, dat kan je wel stellen, in veel opzichten een bijzonder project. Zo is de historiek van de site erg bepalend voor ons ontwerp. We hebben onder meer de rationele logica van de tuinbouwcultuur, de strakheid van de serres, gebruikt om ons ontwerp extra kracht bij te zetten.”

“De grote schaal is ook een interessante uitdaging. Het geeft ons de mogelijkheid om de gemeenschappelijke buitenruimte op diverse manieren in te richten, zodat iedereen er een plekje kan vinden. Daarnaast biedt de autovrije ambitie van de Seir-site heel wat mogelijkheden. En tot slot: het is een locatie dicht bij ons kantoor, dus ons helemaal niet onbekend.”

 

Naast het ontwerp voor Seir zijn jullie momenteel ook bezig met de voorbereidingen voor Ferm. Wat maakt dit project boeiend?

“Het draait allemaal rond de karaktervolle, oude hoeve. Vanzelfsprekend heeft Ferm een andere charme dan een project als Seir. De gemeenschappelijke groenruimte is eerder een uitloper van de kleine tuintjes en dat zorgt voor een gezellige atmosfeer.”

Zijn Seir en Ferm jullie eerste kennismaking met cohousingprojecten?

“Voor een cohousingproject in Gentbrugge hebben we ooit een brochure samengesteld met schetsen van landschapsontwerpen. Dit werkten we uit samen met de bewoners, zodat ze er zelf mee aan de slag konden. We hebben binnen dat project dus geen tuinen gerealiseerd, maar het heeft ons wel wat bijgebracht. Dat het belangrijk is om een gemeenschappelijke basis te leggen en toch voldoende individuele vrijheid te geven aan de bewoners. Het is zoeken naar een evenwicht om te vermijden dat er tuinschermen of andere ingrepen plaatsvinden die het uniforme beeld verstoren.”

 

Dat is het perfecte bruggetje naar de volgende vraag. Privacy is cruciaal voor het succes van cohousingprojecten. Hoe zullen jullie dit in jullie ontwerp voor Seir proberen te realiseren?

“We voorzien sowieso voor elke bewoner een private plek. Onze stelregel is: als je neerzit aan je terrastafel, dan heb je geen zicht op de gemeenschappelijke tuin. En wanneer je rechtstaat kan je net over de haag kijken. Het illustreert perfect hoe we die balans willen houden. Vanzelfsprekend tekenen we bijvoorbeeld ook geen paadjes in langs slaapkamers, maar voorzien we net op die plekken extra groen.”

 

De gemeenschappelijke tuin en faciliteiten zijn op hun beurt de plekken waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Hoe kan je via het ontwerp van het groen zorgen dat ontmoeting op die plaatsen gestimuleerd wordt?

“Voor het ontwerp van Seir hebben we geprobeerd om heel veel uiteenlopende plekken te voorzien in de tuinen. Zowel divers qua invulling (actief of rustig) als verschillend qua doelgroep (bv. jonge en oudere kinderen). We plannen twee schommels in de centrale tuin, dit zullen speelplekken zijn met voldoende sociale controle voor kleinere kinderen. De avontuurlijke groene speelruimtes springen minder in ‘t oog en zullen de iets oudere kinderen aantrekken. Bovendien willen we die invulling ook aan de bewoners laten. Voor ons is het belangrijk dat informeel gebruik van die ruimtes zich spontaan kan ontwikkelen. Niet dat elke ruimte al meteen een bestemming toegewezen krijgt, zoals ‘hier moet gevoetbald worden’.”

 

Wanneer is SEIR voor jullie geslaagd?

“Eens de bewoners hun intrede maken, hoop ik dat ze de zorg opnemen voor ons ontwerp en dat ze het mee in stand houden. Maar ook dat er dingen worden toegevoegd en het ontwerp echt verder leeft. Dat ze aanvoelen hoe ze het concept, de strakheid van de serretuin en de natuurlijke zones rondom, moeten overnemen.”

Chapel

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

temp

Ontvang de nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Rhea Lizen

Alles wordt leuker als je het kan delen, is het motto van Rhea. Wanneer ze via het familiebedrijf met Heem in contact kwam, heeft ze niet lang moeten twijfelen. Het gedeelde woonconcept is voor haar een echte win-win en partner worden in zo’n organisatie is dan ook in lijn met wat ze zelf nastreeft.

Rhea is opgegroeid in de wereld van projectontwikkeling dankzij haar vader. Nu zorgt ze voor de dagelijkse opvolging en richt ze zich op het stroomlijnen en automatiseren van de bedrijfsprocessen. Haar marketingervaring zet ze in om Heem verder op de kaart te zetten en het bereik te vergroten, zodat meer mensen deze unieke woonbeleving kunnen ontdekken.

Bieke Daemen

Als klantenbegeleider staat Bieke klaar om jouw woondromen waar te maken. Met haar jarenlange expertise in de interieursector is zij de ideale partner om je bij elke stap van het bouwproces te begeleiden.

Samen met het team van projectleiders, architect en aannemers zorgt Bieke ervoor dat er tot in het kleinste detail wordt ingespeeld op jouw wensen. Of het nu gaat om de inrichting, het sanitair, de keuken, de elektriciteit of de algehele afwerking - Bieke ademt interieur en weet precies hoe jouw nieuwe thuis er straks uit moet zien.

In haar vrije tijd geniet Bieke van haar gezin. Maakt ze lange trektochten te paard of verdiept ze zich graag in creatieve projecten.

Jo Clauw

Jo is gepassioneerd door groepen en groepsprocessen. Hij heeft al meer dan 10 jaar ervaring in het begeleiden van groepen bij tal van organisaties. Bij Heem neemt hij ook de bewonersgroepen op sleeptouw doorheen het hele proces.

Jo houdt al die kennis rond procesbegeleiding en groepsdynamica bovendien niet voor zichzelf. Als docent op de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen deelt hij zijn expertise met de studenten van de verschillende menswetenschappelijke opleidingen.

Hij omschrijft zichzelf als een stadsmus én trotse Borgerhoutenaar.

Tom Dierckx

Tom begeleidt de bewonersgroepen in hun groepsdynamische proces. De laatste jaren specialiseerde hij zich in zelforganiserende teams en holocratie. In de begeleiding focust Tom vooral op de organisatie- en beslissingsprocedures binnen een bewonersgroep. De structuur moet ruimte creëren voor initiatief en bewoners uitdagen om te tonen waar ze goed in zijn.

Charlotte Stes

Architecte Charlotte was al van meet af aan fan van Heem. Ze vindt het heerlijk om een project vanaf de start te zien ontstaan, helemaal volgens de waarden en normen van Heem. Vooral de renovatieprojecten spreken haar aan omdat ze deze sites weer in hun oude glorie kan herstellen en omtoveren tot boeiende woningen.

Het leukste aan haar werk vindt ze het contact met verschillende partijen en samen iets bereiken. Charlotte brengt niet alleen haar expertise als architect naar Heem, maar ook enthousiasme, creativiteit en een liefde voor natuurlijke schoonheid.

In haar vrije tijd trekt ze graag de natuur in voor mooie wandelingen. Quality-time met haar gezin en vrienden staat bij haar altijd op nummer één.

Stefanie Van Gansen

"Na twaalf jaar werkzaam te zijn geweest als projectarchitect van grootschalige residentiële projecten, besloot Stefanie zich bij Heem aan te sluiten als technisch manager. Ze staat binnen Heem voornamelijk in voor het structureren en leiden van de technische werfopvolging, maar je kan haar ook nog steeds terugvinden met helm en werfschoenen bij de technische projectopvolging.

Als burgerlijk ingenieur architect is ze geboeid door de complexiteit van het bouwproces. Elk project is uniek door zijn specifieke randvoorwaarden, ontwerpvraagstukken en technische ambities. Daarom is een flexibele maar gestructureerde organisatie en samenwerking binnen het gehele bouwteam essentieel. Het geeft de tools en de motivatie aan alle betrokkenen om de projectambities waar te maken waarbij kwalitatief wonen en de technische kwaliteit steeds centraal staan.

Naast het werk kan Stefanie enorm genieten van haar gezinsleven. Ze leeft zich uit bij het tuinieren, rijden met de koersfiets, joggen en een lekker hapje of drankje onder vrienden.

Sophie Voorspoels

Sophie zet de projecten mee in de markt. De architectenplannen bekijkt ze in detail met oog voor het optimale gebruik van de woning en de gemeenschappelijke delen.

Ze maakt van elk lanceringsevent een feest, waarbij geïnteresseerde kopers goed en juist ingelicht worden en op een aangename manier kunnen kennismaken met Heem en collectief wonen. Met haar vooropleiding als psycholoog, verdiept ze zich in de manier waarop een bewonersgroep kan werken en van betekenis kan zijn voor zij die er wonen.

Creatieve en sportieve uitlaatkleppen vindt Sophie in het pottenbakken, parapenten en kitesurfen.

Maarten Van Gool

Maarten is sinds 2020 vennoot van Heem. Als co-founder van Fosbury and Sons, de organisatie die een compleet nieuwe invulling geeft aan ‘de traditionele werkplek’, is hij helemaal thuis in de wereld van collectiviteit.

Maarten zal Heem bijstaan met zijn expertise rond toekomstdenken, interne structuur en cultuur én collectiviteit. Zijn mantra is dat ‘het collectieve zich moet kunnen aanpassen aan het individu’. Op die manier leveren sociale cohesie, samenwerking en ontmoeting een bijzondere kwalitatieve verhoging van de woon- dan wel werkervaring.

Koen Lizen

Een antwoord kunnen bieden aan de groeiende maatschappelijke nood aan community, motiveerde Koen om zijn schouders onder Heem te zetten. Hij controleert en begeleidt de investeringen van zijn familie in cohousing en andere duurzame ontwikkelingen. Samen met het management van Heem zet Koen ook de strategische lijnen uit.

Koen is een bezield ondernemer met een aantal eigenzinnige woonprojecten en een stadshotel in Rio de Janeiro op zijn actief. Zijn kennis en ervaring zet hij ook in als ondersteuning voor andere ondernemers. Koen gaat voor een maatschappelijke meerwaarde en duurzame winst met een gelukkig team. Hart en zaak in balans.

Gert Cowé

Gert is in 2019 toegetreden als vennoot en bestuurder om de expansie en verdere professionalisering van Heem mee in goede banen te leiden. Van opleiding is Gert economist. Verder heeft hij de afgelopen 25 jaar tal van vastgoedopleidingen en -seminaries gevolgd.

Gert heeft een jarenlange expertise opgebouwd als o.a. CEO bij de beursgenoteerde vastgoedfondsen VastNed Retail Belgium en Intervest Offices & Warehouses, vennoot & medeoprichter van Quares, CFO bij projectontwikkelaar Group GL, business manager vastgoed bij Participatie Maatschappij Vlaanderen, etc..

Bij Heem staat Gert, samen met Joeri, in voor de dagelijkse leiding. Hij legt zich vooral toe op alle financiële, administratieve en juridische zaken, alsook op strategie en business development.

Joeri Bal

Joeri is de oprichter van en drijvende kracht achter Heem. Hij heeft een ruime expertise als vastgoedontwikkelaar opgebouwd en is sinds 2004 het creatieve brein achter het collectief woonconcept van Heem. Hij optimaliseert elk project in functie van locatie en de steeds wijzigende maatschappelijke trends en noden. Joeri woont met zijn gezin in het project Boterberg in Kalmthout en begrijpt als geen ander de filosofie maar ook de praktische kant ervan. Collectief wonen is voor hem niet alleen een vastgoedconcept, maar ook een levensvisie.

Bij Heem staat Joeri, samen met Gert, in voor de dagelijkse leiding. Hij legt zich toe op business development & prospectie, het uitwerken van elk project en de technische en commerciële opvolging. Hij is een regelmatig spreker op seminaries omtrent cohousing. Met een opleiding als psycholoog als achtergrond streeft hij naar een optimale samenwerking met al onze klanten, partners en leveranciers.

In zijn vrije tijd kan je Joeri al eens in de lucht of op het water terugvinden. Paragliding en kitesurfing zijn namelijk twee van zijn grote passies.

Seir

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Ferm

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Download het lastenboek

Laat hieronder jouw gegevens achter om het lastenboek te downloaden.

    Pachthoeve

    Ontvang de nieuwsbrief

    Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

    Download het lastenboek

    Laat hieronder jouw gegevens achter om het lastenboek te downloaden.

      Cirk

      Ontvang de nieuwsbrief

      Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

      Heem

      Ontvang de nieuwsbrief

      Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

      Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.