HEEM-partners aan het woord: JVD Warmtepomptechnieken
Een nieuwe HEEM-woning is zoveel meer dan een stijlvolle keuken, een mooie vloerbekleding of doordachte buitenruimtes. Er gebeurt ook heel wat ‘achter de schermen’ van een bouwproject. Zo ook de installatie van een warmtepomp, een schone manier om woningen en/of gemeenschappelijke delen te verwarmen (en koelen in de zomer). Onze partner in dit verhaal? JVD Warmtepomptechnieken. Wij legden enkele vragen voor aan Stefan Vanderhasselt, managing director bij JVD.

Als je het systeem van een warmtepomp aan een leek moet uitleggen, hoe zou die uitleg klinken?

Stefan Vanderhasselt: “Een warmtepomp is de ‘schoonste’ manier om je woning te verwarmen én af te koelen. Het is zuinig en verloopt zonder uitstoot van broeikasgassen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. En die warmte wordt in de warmtepomp verhoogd en vervolgens in de woning afgegeven. Voor het koelen werkt het net in de omgekeerde richting. De warme binnenlucht wordt dan via hetzelfde systeem naar buiten afgevoerd.”

Waarom is een warmtepomp volgens jullie dezer dagen onmisbaar bij de bouw/renovatie van een woning? 

“Eerst en vooral is het de verwarming van de toekomst, die bovendien gestimuleerd wordt door de Belgische en Europese wetgeving. Erg belangrijk, want een verwarmingssysteem koop je voor een lang gebruik. Daarnaast halen warmtepompen je E-peil naar beneden, omdat ze geen fossiele brandstoffen verbranden. Tot slot het enorme comfort dat een pomp in je huis binnenbrengt. Warmtepompen werken namelijk op basis van vloerverwarming aan lage temperatuur. Met een aangenaam gevoel in je woning als resultaat.”

Zien jullie de interesse in warmtepompen toenemen de laatste jaren?

“De vraag stijgt enorm snel. Zowel consumenten, bedrijven als overheden hebben duidelijk begrepen dat een warmtepomp heel wat voordelen biedt. Dit zien we ook vertaald in het beleid. Klimaatneutraal leven, dat is het streven. De enige weg om voor onze kinderen een mooie toekomst te verzekeren.

Warmtepompen vergen initieel een grotere investering dan andere verwarmingsopties. Hoe overtuigen jullie geïnteresseerden?

“Het is belangrijk om het totale kostenplaatje over de levensduur van je verwarmingsinstallatie te bekijken. De officiële term hiervoor is ‘Total Cost of Ownership’ of TCO. Onderzoek toont aan dat vanaf een COP van 3,5, dat is de maatstaf voor de efficiëntie van een warmtepomp, een warmtepomp minder kost in maandelijks verbruik dan een gasketel. Alle warmtepompen die we op dit moment installeren, leveren nu al dit resultaat. Even vermelden: berekend volgens de huidige elektriciteits- en gasprijzen. Bij JVD verwachten we daarbovenop dat er een CO2-belasting zal komen op de gasprijs en/of een vermindering van het elektriciteitstarief voor een warmtepomp. We kunnen dus stellen dat de TCO van een warmtepomp lager is dan van een gasketel. Over de gehele levensduur is een warmtepomp dus goedkoper dan een gasketel. En wanneer er zonnepanelen op je dak liggen en je dus zelf voor de elektriciteit zorgt, ligt de TCO van je warmtepomp nog lager.” 

Welke types warmtepompen hebben jullie geïnstalleerd (of staan op de planning) in de HEEM-projecten?

“We kiezen vooral voor geothermische warmtepompen. Dit is een systeem met grondboringen tot wel 150 m diepte. De aarde heeft op die diepte een constante temperatuur van 10-12°C, wat veel warmer is dan de gemiddelde buitentemperatuur in de winter. Deze warmte halen we tijdens de winterperiode uit de bodem als basistemperatuur om verder op te warmen. Geothermische warmtepompen hebben trouwens de beste COP-waarden (gemiddeld een COP-waarde van 5), aangezien ze minder elektriciteit verbruiken.” 

Hoe gaat koeling precies in zijn werk als je koelt via een warmtepomp?

“Tijdens de zomer kan je met dezelfde basis- of brontemperatuur de woning ook afkoelen op een zuinige – bijna gratis – manier met een geothermische warmtepomp. De koelte van de grond (10-12°C) laten we door een aparte warmtewisselaar circuleren. Zo wordt die lage temperatuur doorgegeven aan het water in je vloerverwarmingscircuit. We hoeven de temperatuur van het bronwater niet verder af te koelen, enkel een kleine circulatiepomp met zeer laag verbruik is voldoende. Dit noemen we ‘passieve koeling’, waardoor je E-peil zelfs nog verder zakt.

Zijn jullie enkel bezig met warmtepompen of zijn er ook nieuwe technieken die jullie momenteel onderzoeken voor de toekomst?

“We volgen vanzelfsprekend de nieuwste ontwikkelingen in verwarmingstechnieken op om up-to-date te blijven. Geothermische en lucht/water warmtepompen zijn vandaag de enige oplossingen die zowel ecologisch als economisch de beste verwarmings-en koelingoplossing bieden. Wij zijn alvast klaar voor de toekomst!”

Chapel

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

temp

Ontvang de nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Rhea Lizen

Alles wordt leuker als je het kan delen, is het motto van Rhea. Wanneer ze via het familiebedrijf met Heem in contact kwam, heeft ze niet lang moeten twijfelen. Het gedeelde woonconcept is voor haar een echte win-win en partner worden in zo’n organisatie is dan ook in lijn met wat ze zelf nastreeft.

Rhea is opgegroeid in de wereld van projectontwikkeling dankzij haar vader. Nu zorgt ze voor de dagelijkse opvolging en richt ze zich op het stroomlijnen en automatiseren van de bedrijfsprocessen. Haar marketingervaring zet ze in om Heem verder op de kaart te zetten en het bereik te vergroten, zodat meer mensen deze unieke woonbeleving kunnen ontdekken.

Bieke Daemen

Als klantenbegeleider staat Bieke klaar om jouw woondromen waar te maken. Met haar jarenlange expertise in de interieursector is zij de ideale partner om je bij elke stap van het bouwproces te begeleiden.

Samen met het team van projectleiders, architect en aannemers zorgt Bieke ervoor dat er tot in het kleinste detail wordt ingespeeld op jouw wensen. Of het nu gaat om de inrichting, het sanitair, de keuken, de elektriciteit of de algehele afwerking - Bieke ademt interieur en weet precies hoe jouw nieuwe thuis er straks uit moet zien.

In haar vrije tijd geniet Bieke van haar gezin. Maakt ze lange trektochten te paard of verdiept ze zich graag in creatieve projecten.

Jo Clauw

Jo is gepassioneerd door groepen en groepsprocessen. Hij heeft al meer dan 10 jaar ervaring in het begeleiden van groepen bij tal van organisaties. Bij Heem neemt hij ook de bewonersgroepen op sleeptouw doorheen het hele proces.

Jo houdt al die kennis rond procesbegeleiding en groepsdynamica bovendien niet voor zichzelf. Als docent op de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen deelt hij zijn expertise met de studenten van de verschillende menswetenschappelijke opleidingen.

Hij omschrijft zichzelf als een stadsmus én trotse Borgerhoutenaar.

Tom Dierckx

Tom begeleidt de bewonersgroepen in hun groepsdynamische proces. De laatste jaren specialiseerde hij zich in zelforganiserende teams en holocratie. In de begeleiding focust Tom vooral op de organisatie- en beslissingsprocedures binnen een bewonersgroep. De structuur moet ruimte creëren voor initiatief en bewoners uitdagen om te tonen waar ze goed in zijn.

Charlotte Stes

Architecte Charlotte was al van meet af aan fan van Heem. Ze vindt het heerlijk om een project vanaf de start te zien ontstaan, helemaal volgens de waarden en normen van Heem. Vooral de renovatieprojecten spreken haar aan omdat ze deze sites weer in hun oude glorie kan herstellen en omtoveren tot boeiende woningen.

Het leukste aan haar werk vindt ze het contact met verschillende partijen en samen iets bereiken. Charlotte brengt niet alleen haar expertise als architect naar Heem, maar ook enthousiasme, creativiteit en een liefde voor natuurlijke schoonheid.

In haar vrije tijd trekt ze graag de natuur in voor mooie wandelingen. Quality-time met haar gezin en vrienden staat bij haar altijd op nummer één.

Stefanie Van Gansen

"Na twaalf jaar werkzaam te zijn geweest als projectarchitect van grootschalige residentiële projecten, besloot Stefanie zich bij Heem aan te sluiten als technisch manager. Ze staat binnen Heem voornamelijk in voor het structureren en leiden van de technische werfopvolging, maar je kan haar ook nog steeds terugvinden met helm en werfschoenen bij de technische projectopvolging.

Als burgerlijk ingenieur architect is ze geboeid door de complexiteit van het bouwproces. Elk project is uniek door zijn specifieke randvoorwaarden, ontwerpvraagstukken en technische ambities. Daarom is een flexibele maar gestructureerde organisatie en samenwerking binnen het gehele bouwteam essentieel. Het geeft de tools en de motivatie aan alle betrokkenen om de projectambities waar te maken waarbij kwalitatief wonen en de technische kwaliteit steeds centraal staan.

Naast het werk kan Stefanie enorm genieten van haar gezinsleven. Ze leeft zich uit bij het tuinieren, rijden met de koersfiets, joggen en een lekker hapje of drankje onder vrienden.

Sophie Voorspoels

Sophie zet de projecten mee in de markt. De architectenplannen bekijkt ze in detail met oog voor het optimale gebruik van de woning en de gemeenschappelijke delen.

Ze maakt van elk lanceringsevent een feest, waarbij geïnteresseerde kopers goed en juist ingelicht worden en op een aangename manier kunnen kennismaken met Heem en collectief wonen. Met haar vooropleiding als psycholoog, verdiept ze zich in de manier waarop een bewonersgroep kan werken en van betekenis kan zijn voor zij die er wonen.

Creatieve en sportieve uitlaatkleppen vindt Sophie in het pottenbakken, parapenten en kitesurfen.

Maarten Van Gool

Maarten is sinds 2020 vennoot van Heem. Als co-founder van Fosbury and Sons, de organisatie die een compleet nieuwe invulling geeft aan ‘de traditionele werkplek’, is hij helemaal thuis in de wereld van collectiviteit.

Maarten zal Heem bijstaan met zijn expertise rond toekomstdenken, interne structuur en cultuur én collectiviteit. Zijn mantra is dat ‘het collectieve zich moet kunnen aanpassen aan het individu’. Op die manier leveren sociale cohesie, samenwerking en ontmoeting een bijzondere kwalitatieve verhoging van de woon- dan wel werkervaring.

Koen Lizen

Een antwoord kunnen bieden aan de groeiende maatschappelijke nood aan community, motiveerde Koen om zijn schouders onder Heem te zetten. Hij controleert en begeleidt de investeringen van zijn familie in cohousing en andere duurzame ontwikkelingen. Samen met het management van Heem zet Koen ook de strategische lijnen uit.

Koen is een bezield ondernemer met een aantal eigenzinnige woonprojecten en een stadshotel in Rio de Janeiro op zijn actief. Zijn kennis en ervaring zet hij ook in als ondersteuning voor andere ondernemers. Koen gaat voor een maatschappelijke meerwaarde en duurzame winst met een gelukkig team. Hart en zaak in balans.

Gert Cowé

Gert is in 2019 toegetreden als vennoot en bestuurder om de expansie en verdere professionalisering van Heem mee in goede banen te leiden. Van opleiding is Gert economist. Verder heeft hij de afgelopen 25 jaar tal van vastgoedopleidingen en -seminaries gevolgd.

Gert heeft een jarenlange expertise opgebouwd als o.a. CEO bij de beursgenoteerde vastgoedfondsen VastNed Retail Belgium en Intervest Offices & Warehouses, vennoot & medeoprichter van Quares, CFO bij projectontwikkelaar Group GL, business manager vastgoed bij Participatie Maatschappij Vlaanderen, etc..

Bij Heem staat Gert, samen met Joeri, in voor de dagelijkse leiding. Hij legt zich vooral toe op alle financiële, administratieve en juridische zaken, alsook op strategie en business development.

Joeri Bal

Joeri is de oprichter van en drijvende kracht achter Heem. Hij heeft een ruime expertise als vastgoedontwikkelaar opgebouwd en is sinds 2004 het creatieve brein achter het collectief woonconcept van Heem. Hij optimaliseert elk project in functie van locatie en de steeds wijzigende maatschappelijke trends en noden. Joeri woont met zijn gezin in het project Boterberg in Kalmthout en begrijpt als geen ander de filosofie maar ook de praktische kant ervan. Collectief wonen is voor hem niet alleen een vastgoedconcept, maar ook een levensvisie.

Bij Heem staat Joeri, samen met Gert, in voor de dagelijkse leiding. Hij legt zich toe op business development & prospectie, het uitwerken van elk project en de technische en commerciële opvolging. Hij is een regelmatig spreker op seminaries omtrent cohousing. Met een opleiding als psycholoog als achtergrond streeft hij naar een optimale samenwerking met al onze klanten, partners en leveranciers.

In zijn vrije tijd kan je Joeri al eens in de lucht of op het water terugvinden. Paragliding en kitesurfing zijn namelijk twee van zijn grote passies.

Seir

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Ferm

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Download het lastenboek

Laat hieronder jouw gegevens achter om het lastenboek te downloaden.

    Pachthoeve

    Ontvang de nieuwsbrief

    Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

    Download het lastenboek

    Laat hieronder jouw gegevens achter om het lastenboek te downloaden.

      Cirk

      Ontvang de nieuwsbrief

      Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

      Heem

      Ontvang de nieuwsbrief

      Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

      Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.