HEEM-partners aan het woord: B-architecten
Van de stijlvolle invulling van Boterberg tot de prachtige uniformiteit in Qville: het ontstond allemaal op de tekentafel bij B-architecten. Dit Antwerpse architectenbureau is een HEEM-partner van het eerste uur. Maar hoe loopt dat eigenlijk, samenwerken met HEEM? Aan het woord: Dirk Engelen, mede-oprichter van B-architecten.

B-architecten en HEEM ‘go way back’. Jullie waren erbij vanaf het prille begin van het cohousingverhaal van Joeri, oprichter van HEEM. Een lievelingetje kiezen tussen alle projecten is een oneerlijke vraag. Daarom deze vraag: wat is jullie favoriete element per cohousingproject? 

Dirk Engelen: “We zien D-Factory in Deurne als een soort van kick-off van cohousing van deze generatie. Het was daarnaast ook een bijzondere uitdaging om met landschapsarchitecten Bart & Pieter de heel eenvoudige, grijze omgeving in Deurne Noord om te vormen tot een ware oase. Je vergeet echt waar je bent. Het opmerkelijke aan cohousing Boterberg in Kalmthout is de grote diversiteit van gebouwen. We hebben voor elk gezin een heel specifieke woning gecreëerd. En natuurlijk als kers op de taart: de Onroerenderfgoedprijs in 2017.”

“Qville in Essen was – voorlopig – het grootste cohousingproject dat we realiseerden. Die schaalvergroting was voor ons erg boeiend. We zijn dankzij de combinatie van renovatie en nieuwbouw erin geslaagd om het oude stedenbouwkundige plan van dit stukje erfgoed in ere te herstellen.”

“Bij Academie in Turnhout staat wonen in de stad centraal. Op een slimme manier omgaan met verdichting en stedelijkheid. En net zoals in Qville en Boterberg combineren we opnieuw erfgoed en nieuwbouw. Dé kroon op het werk in Academie is opnieuw de prachtige binnentuin, het werk van Bart & Pieter Momenteel kijken we heel hard uit naar Chapel in Antwerpen. In dit stadsinbreidingsproject, een echt stadsbos, midden in Borgerhout wordt het prachtig wonen.” 

Hoe heeft werken samen met HEEM jullie blik op cohousing bijgestuurd en wat nemen jullie ervan mee in jullie andere werk?

“HEEM heeft echt een duidelijke visie in de wereld gezet. Cohousing staat volgens hen voor het privéleven zoals iedereen het gewoon is – een eigen woning met tuintje of terras – en het ongedwongen delen van een aantal andere ruimtes. Zoals de grote woonkeuken, de deelwagen, een gemeenschappelijke tuin en een zwembad. Deze visie toont aan andere ontwikkelaars dat gedeelde faciliteiten echt een meerwaarde kunnen betekenen. Het stimuleert hen om hier ook op in te zetten.”

HEEM wordt dikwijls in één adem genoemd met erfgoed. Hoe moeilijk of gemakkelijk is het om in een project erfgoed en nieuwbouw met elkaar te combineren?

“Erfgoed wordt doorgaans gezien als een moeilijke schoonmoeder. Geen eenvoudige uitdaging voor architecten en ontwikkelaars. Een monument verdraagt nu eenmaal niet alles, bovendien kijkt de overheid ook over de schouder mee. Het fantastische bij HEEM-projecten is dat we het karakter en de ruimtelijkheid van die panden meer kunnen eerbiedigen. Zo kunnen wij een mooie, ruime schuur omvormen tot een overdekt zwembad of een buurtschuur. Dat geeft meer flexibiliteit dan alle beschikbare ruimte te moeten opdelen in kleinere woonruimtes, zoals in een doorsnee verkaveling.”

 

Bij cohousing zorg je voor een evenwicht tussen private en collectieve woonruimtes. Hoe garanderen jullie via het ontwerp de privacy van de bewoners? En op welke manier stimuleren jullie ontmoeting in de gemeenschappelijke delen?

“Via de positionering van de gebouwen en de tuinaanleg zorgen we voor geluids- en inkijkbuffers. Waar mogelijk tekenen we ook de tuintjes en terrassen aan de andere zijde van de woning, op afstand dus van het gemeenschapsleven. Gedeconnecteerd zijn, is ook wel eens fijn. Wij planten gemeenschappelijke ruimtes op verschillende, centrale plekken in. Zo voelen ze aan als een spontane meeting point, dat je er voorbij wandelt en kunt binnengaan als je daar zin in hebt.”

In welk opzicht onderscheidt HEEM zich van andere projectontwikkelaars?

“Bij HEEM zit cohousing echt in de filosofie. Voor hen is het een doelbewuste keuze en niet meesurfen op een nieuwe trend. Bovendien stoppen ze ook veel tijd in het begeleiden van de bewoners van elk project.”

Duurzaamheid is een ‘hot topic’ in de bouwsector. Hoe geven jullie dit vorm in jullie ontwerpen voor HEEM?

“Het opwaarderen van erfgoed is volgens ons een basisvorm van duurzaamheid. Het is algemeen geweten dat bouwen leidt tot enorme afvalbergen, hergebruik kan dus alleen maar toegejuicht worden. Daarnaast is het deelaspect binnen cohousing ook een plus. Vanzelfsprekend zijn de technieken die in de bouwprojecten worden opgenomen, zoals waterrecuperatie en warmtepompen, ecologische keuzes. Al zijn het geen echte keuzes meer, maar maken ze deel uit van de hoge basiseisen die gesteld worden aan bouwprojecten.”

Chapel

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

temp

Ontvang de nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Rhea Lizen

Alles wordt leuker als je het kan delen, is het motto van Rhea. Wanneer ze via het familiebedrijf met Heem in contact kwam, heeft ze niet lang moeten twijfelen. Het gedeelde woonconcept is voor haar een echte win-win en partner worden in zo’n organisatie is dan ook in lijn met wat ze zelf nastreeft.

Rhea is opgegroeid in de wereld van projectontwikkeling dankzij haar vader. Nu zorgt ze voor de dagelijkse opvolging en richt ze zich op het stroomlijnen en automatiseren van de bedrijfsprocessen. Haar marketingervaring zet ze in om Heem verder op de kaart te zetten en het bereik te vergroten, zodat meer mensen deze unieke woonbeleving kunnen ontdekken.

Bieke Daemen

Als klantenbegeleider staat Bieke klaar om jouw woondromen waar te maken. Met haar jarenlange expertise in de interieursector is zij de ideale partner om je bij elke stap van het bouwproces te begeleiden.

Samen met het team van projectleiders, architect en aannemers zorgt Bieke ervoor dat er tot in het kleinste detail wordt ingespeeld op jouw wensen. Of het nu gaat om de inrichting, het sanitair, de keuken, de elektriciteit of de algehele afwerking - Bieke ademt interieur en weet precies hoe jouw nieuwe thuis er straks uit moet zien.

In haar vrije tijd geniet Bieke van haar gezin. Maakt ze lange trektochten te paard of verdiept ze zich graag in creatieve projecten.

Jo Clauw

Jo is gepassioneerd door groepen en groepsprocessen. Hij heeft al meer dan 10 jaar ervaring in het begeleiden van groepen bij tal van organisaties. Bij Heem neemt hij ook de bewonersgroepen op sleeptouw doorheen het hele proces.

Jo houdt al die kennis rond procesbegeleiding en groepsdynamica bovendien niet voor zichzelf. Als docent op de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen deelt hij zijn expertise met de studenten van de verschillende menswetenschappelijke opleidingen.

Hij omschrijft zichzelf als een stadsmus én trotse Borgerhoutenaar.

Tom Dierckx

Tom begeleidt de bewonersgroepen in hun groepsdynamische proces. De laatste jaren specialiseerde hij zich in zelforganiserende teams en holocratie. In de begeleiding focust Tom vooral op de organisatie- en beslissingsprocedures binnen een bewonersgroep. De structuur moet ruimte creëren voor initiatief en bewoners uitdagen om te tonen waar ze goed in zijn.

Charlotte Stes

Architecte Charlotte was al van meet af aan fan van Heem. Ze vindt het heerlijk om een project vanaf de start te zien ontstaan, helemaal volgens de waarden en normen van Heem. Vooral de renovatieprojecten spreken haar aan omdat ze deze sites weer in hun oude glorie kan herstellen en omtoveren tot boeiende woningen.

Het leukste aan haar werk vindt ze het contact met verschillende partijen en samen iets bereiken. Charlotte brengt niet alleen haar expertise als architect naar Heem, maar ook enthousiasme, creativiteit en een liefde voor natuurlijke schoonheid.

In haar vrije tijd trekt ze graag de natuur in voor mooie wandelingen. Quality-time met haar gezin en vrienden staat bij haar altijd op nummer één.

Stefanie Van Gansen

"Na twaalf jaar werkzaam te zijn geweest als projectarchitect van grootschalige residentiële projecten, besloot Stefanie zich bij Heem aan te sluiten als technisch manager. Ze staat binnen Heem voornamelijk in voor het structureren en leiden van de technische werfopvolging, maar je kan haar ook nog steeds terugvinden met helm en werfschoenen bij de technische projectopvolging.

Als burgerlijk ingenieur architect is ze geboeid door de complexiteit van het bouwproces. Elk project is uniek door zijn specifieke randvoorwaarden, ontwerpvraagstukken en technische ambities. Daarom is een flexibele maar gestructureerde organisatie en samenwerking binnen het gehele bouwteam essentieel. Het geeft de tools en de motivatie aan alle betrokkenen om de projectambities waar te maken waarbij kwalitatief wonen en de technische kwaliteit steeds centraal staan.

Naast het werk kan Stefanie enorm genieten van haar gezinsleven. Ze leeft zich uit bij het tuinieren, rijden met de koersfiets, joggen en een lekker hapje of drankje onder vrienden.

Sophie Voorspoels

Sophie zet de projecten mee in de markt. De architectenplannen bekijkt ze in detail met oog voor het optimale gebruik van de woning en de gemeenschappelijke delen.

Ze maakt van elk lanceringsevent een feest, waarbij geïnteresseerde kopers goed en juist ingelicht worden en op een aangename manier kunnen kennismaken met Heem en collectief wonen. Met haar vooropleiding als psycholoog, verdiept ze zich in de manier waarop een bewonersgroep kan werken en van betekenis kan zijn voor zij die er wonen.

Creatieve en sportieve uitlaatkleppen vindt Sophie in het pottenbakken, parapenten en kitesurfen.

Maarten Van Gool

Maarten is sinds 2020 vennoot van Heem. Als co-founder van Fosbury and Sons, de organisatie die een compleet nieuwe invulling geeft aan ‘de traditionele werkplek’, is hij helemaal thuis in de wereld van collectiviteit.

Maarten zal Heem bijstaan met zijn expertise rond toekomstdenken, interne structuur en cultuur én collectiviteit. Zijn mantra is dat ‘het collectieve zich moet kunnen aanpassen aan het individu’. Op die manier leveren sociale cohesie, samenwerking en ontmoeting een bijzondere kwalitatieve verhoging van de woon- dan wel werkervaring.

Koen Lizen

Een antwoord kunnen bieden aan de groeiende maatschappelijke nood aan community, motiveerde Koen om zijn schouders onder Heem te zetten. Hij controleert en begeleidt de investeringen van zijn familie in cohousing en andere duurzame ontwikkelingen. Samen met het management van Heem zet Koen ook de strategische lijnen uit.

Koen is een bezield ondernemer met een aantal eigenzinnige woonprojecten en een stadshotel in Rio de Janeiro op zijn actief. Zijn kennis en ervaring zet hij ook in als ondersteuning voor andere ondernemers. Koen gaat voor een maatschappelijke meerwaarde en duurzame winst met een gelukkig team. Hart en zaak in balans.

Gert Cowé

Gert is in 2019 toegetreden als vennoot en bestuurder om de expansie en verdere professionalisering van Heem mee in goede banen te leiden. Van opleiding is Gert economist. Verder heeft hij de afgelopen 25 jaar tal van vastgoedopleidingen en -seminaries gevolgd.

Gert heeft een jarenlange expertise opgebouwd als o.a. CEO bij de beursgenoteerde vastgoedfondsen VastNed Retail Belgium en Intervest Offices & Warehouses, vennoot & medeoprichter van Quares, CFO bij projectontwikkelaar Group GL, business manager vastgoed bij Participatie Maatschappij Vlaanderen, etc..

Bij Heem staat Gert, samen met Joeri, in voor de dagelijkse leiding. Hij legt zich vooral toe op alle financiële, administratieve en juridische zaken, alsook op strategie en business development.

Joeri Bal

Joeri is de oprichter van en drijvende kracht achter Heem. Hij heeft een ruime expertise als vastgoedontwikkelaar opgebouwd en is sinds 2004 het creatieve brein achter het collectief woonconcept van Heem. Hij optimaliseert elk project in functie van locatie en de steeds wijzigende maatschappelijke trends en noden. Joeri woont met zijn gezin in het project Boterberg in Kalmthout en begrijpt als geen ander de filosofie maar ook de praktische kant ervan. Collectief wonen is voor hem niet alleen een vastgoedconcept, maar ook een levensvisie.

Bij Heem staat Joeri, samen met Gert, in voor de dagelijkse leiding. Hij legt zich toe op business development & prospectie, het uitwerken van elk project en de technische en commerciële opvolging. Hij is een regelmatig spreker op seminaries omtrent cohousing. Met een opleiding als psycholoog als achtergrond streeft hij naar een optimale samenwerking met al onze klanten, partners en leveranciers.

In zijn vrije tijd kan je Joeri al eens in de lucht of op het water terugvinden. Paragliding en kitesurfing zijn namelijk twee van zijn grote passies.

Seir

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Ferm

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Download het lastenboek

Laat hieronder jouw gegevens achter om het lastenboek te downloaden.

    Pachthoeve

    Ontvang de nieuwsbrief

    Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

    Download het lastenboek

    Laat hieronder jouw gegevens achter om het lastenboek te downloaden.