Cohousing Qville wint RES Award voor Beste Residentieel Vastgoedproject

Qville - Essen

Op 24 februari mochten het team van HEEM en de bouwpartners een RES Award in ontvangst nemen voor het bijzondere cohousingproject Qville in Essen. De jury loofde het project voor zijn duurzaamheid, verscheidenheid en innovatie. “Hier wordt de luxe van de privacy van een eigen woning gecombineerd met sociale betrokkenheid en groepsgevoel”, klonk het. 

RES Awards teamfoto

RES vzw is een vereniging met alumni van de Antwerp Management School, meerbepaald de Master in Real Estate. Zij zetten hun schouders onder deze uitreiking. Een professionele jury selecteert elk jaar de beste projecten in de belangrijkste vastgoedtakken: residentieel, (semi-)publiek en commercieel vastgoed. En het was voor de eerste categorie dat het grootschalige cohousingproject Qville, de bijzondere renovatie van de voormalige quarantainestallen, in aanmerking kwam.

De erfgoedsite vormt nu het groene decor voor 45 BEN-woningen, 5 studio’s voor begeleid zelfstandig wonen, een gastenkamer, een zwembad, een zwemvijver, een buurthuis en een coworkingplek. Ontmoeting tussen de bewoners staat er centraal. Zowel in de collectieve binnen- als buitenruimtes. Het team van B-architecten had bovendien extra veel aandacht voor die (mogelijkheid tot) ontmoeting in het ontwerp. Daarnaast is het ook belangrijk te melden dat het project volledig autovrij is. De bewoners beschikken over een ondergrondse parkeergarage die meteen te bereiken is vanaf de toegangspoort van het project.

Graag meer lezen over Qville? Check dan zeker de projectpagina.