14 vragen (en antwoorden) over collectief wonen
Cohousing, of collectief wonen, is een woonvorm waarbij de bewoners beschikken over een eigen privéwoning én tegelijk enkele ruimtes of faciliteiten delen. Deze definitie klinkt helder, maar roept tegelijk ook wel enkele vragen op. En voor jouw gemak hebben we al deze prangende vraagstukken opgelijst en van een antwoord voorzien.
 1. Wat deel je precies met je buren in een collectief woonproject?

Bij HEEM is ‘ontmoeten’ het codewoord bij de invulling van de gedeelde faciliteiten. Deze gedeelde voorzieningen zijn dus plekken waar de bewoners elkaar vinden en mooie momenten kunnen beleven. Denk bijvoorbeeld aan een buurthuis, een zwembad, een moestuin of een buitenkeuken.

 1. Bestaat privacy in een collectief woonproject?

Natuurlijk, privacy is van groot belang voor het welbevinden van elke bewoner. Enkel wanneer iedereen grenzen kan aangeven, krijg je pas de kans om jezelf te zijn binnen de groep. Vind je het gezellig als de kinderen van de buren via de achterdeur over de vloer komen? Top. Is dat niet het geval? Niet erg, jij beslist en geeft aan wat de afspraken zijn. Bij HEEM zorgen we ook voor een goede opdeling van private woonruimtes en gedeelde faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan haagjes om de privétuin of het terras van de gemeenschappelijke tuin te scheiden.

  1. Hoe sociaal moet je zijn om te kunnen wonen in een collectief project?

  Collectief wonen is een sociale woonvorm. Je stapt mee in dit type project omdat je het leuk vindt om contacten te leggen. Niet iedereen is een tafelspringer (gelukkig 😉), maar het is belangrijk dat je graag omringd bent. Je hoeft niet de beste vrienden te worden met je buren. Al is dat mooi meegenomen. Het belangrijkste is namelijk ‘goed buurschap’, dat je er bent voor je buren wanneer nodig.

  1. Wat heeft een collectief woonproject meer te bieden dan een doorsneewoning?

  Een woning in een collectief woonproject van HEEM is op zich niet goedkoper dan een regulier huis of appartement. Maar je krijgt meer waar voor je geld. Niet alleen kan er gemeenschappelijk geïnvesteerd worden in toekomstgerichte energievoorziening en duurzame materialen. De collectieve faciliteiten (zoals bijvoorbeeld een zwembad, sauna of grote tuin) zijn een mooie plus.

 1. Is collectief wonen voor iedereen?

Single, koppel, wel of geen kinderen. Het maakt helemaal niet uit om in dit type project te wonen. Een mix van alle gezinssamenstellingen is net het leukste van allemaal. Ook je leeftijd is van geen tel. De combinatie van generaties is een geweldige kant van collectief wonen. De belangrijkste vereiste voor een collectief project? Het leuk vinden om mensen te ontmoeten en ervaringen te delen.

 1. Hoe maak je afspraken met de andere bewoners?

Bij HEEM hebben we oog voor de groepsdynamiek. We coachen daarom heel actief de nieuwe bewonersgroepen van onze woonprojecten. De eerste stap in die begeleiding is het formuleren van een collectief gedragen visie. Het antwoord op de vraag: Waarom is iedereen vol goesting in dit project gevlogen? Van zodra dit snor zit, kan je als groep veel makkelijker beslissingen nemen en die ook aan je visie aftoetsen. De trajectbegeleiders van HEEM (bege)leiden de bewoners doorheen dit hele proces. Eerst om de bakens uit te zetten en de groep in gang te duwen. Later enkel als ‘hulplijn’ om een frisse blik te werpen op een dilemma of vraagstuk.

 1. Kan je als bewoner nog iets beslissen over het bouwproces?

Net omdat HEEM het volledige bouwproces op zich neemt, kan er sneller gewerkt worden en duurt het bouwproces minder lang dan een klassieke cohousing bouwproject. HEEM beslist over de volledige infrastructuur van het project, zowel de architectuur als de inrichting van de gemeenschappelijke delen. De schil van de woningen ligt vast. Een toekomstige bewoner bepaalt zelf – met hulp van onze klantenbegeleider – de binnenafwerking van de eigen woning. Dan hebben we het onder meer over de vloerbekleding, de wandtegels, de keukeninrichting en de badkamer.

 1. Zijn er nog extra kosten verbonden aan een collectief woonproject?

Aangezien een project van HEEM enkele gemeenschappelijke voorzieningen telt, zijn hieraan ook gemeenschappelijke kosten verbonden. Die kost wordt bepaald op basis van een verdeelsleutel volgens de oppervlakte van je privéwoning en is opgenomen in de basisakte. De meeste groepen werken met een maandelijkse bijdrage. Hiermee betalen ze het werkmateriaal, het onderhoud van die collectieve faciliteiten en maandelijkse kosten zoals de verzekering. Er wordt doorgaans ook een klein spaarpotje aangelegd om iets grotere – toekomstige – kosten te financieren. De meeste groepen organiseren op regelmatige tijdstippen een klusjesdag, dit zorgt ervoor dat de maandelijkse kost van het tuinonderhoud lager is.

 1. Hoe is een collectief woonproject wettelijk geregeld?

Juridisch is de aankoop van een HEEM-project vergelijkbaar met de aankoop van een appartement. Je komt terecht in een structuur van mede-eigendom. Dit betekent dat er een privaat deel is van de eigendom, meerbepaald je woning, en een gemeenschappelijk deel. Bij de HEEM-projecten gaat dit om bijvoorbeeld de tuin, het zwembad, het buurthuis, de deelwagen,… We stellen meestal ook een syndicus aan die de vereniging van mede-eigenaars (VME) ondersteunt, de gemeenschappelijke kosten beheert en de opvragingen doet bij alle mede-eigenaars. Deze structuur is ook goed gekend bij banken waardoor het eenvoudig is om een lening aan te gaan en een hypotheek te nemen. In tegenstelling tot sommige cohousingprojecten, waarbij gewerkt wordt met coöperaties of vennootschapsstructuren, is het in dit geval heel makkelijk om je woning te verkopen of te verhuren.

 1. Welke voordelen biedt collectief wonen nog bovenop de extra faciliteiten?

De buren in een HEEM project zijn er voor elkaar. Een praatje te maken over de haag, iets te drinken na een drukke werkweek of even op de kinderen passen. Dat is dagelijkse kost bij een collectief woonproject. De poes eten geven, de vuilbakken buiten zetten of een oogje in het zeil houden als je op vakantie bent? Er is altijd wel iemand die deze taakjes met plezier

 1. Hoe zorg je ervoor dat elke bewoner gehoord wordt?

Het is niet de luidste roeper die de lakens uitdeelt tijdens het burenoverleg. Bij een HEEM project telt namelijk elke stem. Tijdens de trajectbegeleiding werken we via een ‘consent’ model van besluitvorming. We nemen dus de kennis en de bezorgdheden van de minderheid mee in het meerderheidsbesluit.

 1. Hoe zit het met de betaling van de deelauto?

HEEM voorziet een deelauto, dit zit mee in de kostprijs van de woning. Iedereen deelt mee in de kost van de autoverzekering. Dit gaat volgens de verdeelsleutel, die is opgenomen in de basisakte. Het verbruik van de auto wordt geregistreerd via een applicatie, je betaalt dan enkel voor je eigen verbruik.

 1. Mag iedereen dan aan het zwembad/zwemvijver komen liggen?

Het is uiteraard toegestaan om je vrienden en familie op bezoek te laten komen. Het spreekt voor zich dat elke bewoner het gezond verstand laat spreken en het zwembad niet volledig inneemt met de bezoekers. Doorgaans nemen de vrienden of familie even een duik, waarna ze terugkeren naar het terras van de bewoner(s) om na te genieten van de zwempartij.

 1. Moet ik ook meehelpen in de moestuin?

Bij onze collectieve woonprojecten zijn er altijd gemeenschappelijke delen die vanzelfsprekend onderhoud vergen. In sommige projecten voorzien we bijvoorbeeld een moestuin. Niet iedereen heeft groene vingers of voelt zich geroepen om hier de handen vuil te maken. Aangezien er verschillende collectieve faciliteiten zijn, kan iedereen een handje helpen waar hij/zij het meest voeling mee heeft.

Chapel

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

temp

Ontvang de nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Rhea Lizen

Alles wordt leuker als je het kan delen, is het motto van Rhea. Wanneer ze via het familiebedrijf met Heem in contact kwam, heeft ze niet lang moeten twijfelen. Het gedeelde woonconcept is voor haar een echte win-win en partner worden in zo’n organisatie is dan ook in lijn met wat ze zelf nastreeft.

Rhea is opgegroeid in de wereld van projectontwikkeling dankzij haar vader. Nu zorgt ze voor de dagelijkse opvolging en richt ze zich op het stroomlijnen en automatiseren van de bedrijfsprocessen. Haar marketingervaring zet ze in om Heem verder op de kaart te zetten en het bereik te vergroten, zodat meer mensen deze unieke woonbeleving kunnen ontdekken.

Bieke Daemen

Als klantenbegeleider staat Bieke klaar om jouw woondromen waar te maken. Met haar jarenlange expertise in de interieursector is zij de ideale partner om je bij elke stap van het bouwproces te begeleiden.

Samen met het team van projectleiders, architect en aannemers zorgt Bieke ervoor dat er tot in het kleinste detail wordt ingespeeld op jouw wensen. Of het nu gaat om de inrichting, het sanitair, de keuken, de elektriciteit of de algehele afwerking - Bieke ademt interieur en weet precies hoe jouw nieuwe thuis er straks uit moet zien.

In haar vrije tijd geniet Bieke van haar gezin. Maakt ze lange trektochten te paard of verdiept ze zich graag in creatieve projecten.

Jo Clauw

Jo is gepassioneerd door groepen en groepsprocessen. Hij heeft al meer dan 10 jaar ervaring in het begeleiden van groepen bij tal van organisaties. Bij Heem neemt hij ook de bewonersgroepen op sleeptouw doorheen het hele proces.

Jo houdt al die kennis rond procesbegeleiding en groepsdynamica bovendien niet voor zichzelf. Als docent op de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen deelt hij zijn expertise met de studenten van de verschillende menswetenschappelijke opleidingen.

Hij omschrijft zichzelf als een stadsmus én trotse Borgerhoutenaar.

Tom Dierckx

Tom begeleidt de bewonersgroepen in hun groepsdynamische proces. De laatste jaren specialiseerde hij zich in zelforganiserende teams en holocratie. In de begeleiding focust Tom vooral op de organisatie- en beslissingsprocedures binnen een bewonersgroep. De structuur moet ruimte creëren voor initiatief en bewoners uitdagen om te tonen waar ze goed in zijn.

Charlotte Stes

Architecte Charlotte was al van meet af aan fan van Heem. Ze vindt het heerlijk om een project vanaf de start te zien ontstaan, helemaal volgens de waarden en normen van Heem. Vooral de renovatieprojecten spreken haar aan omdat ze deze sites weer in hun oude glorie kan herstellen en omtoveren tot boeiende woningen.

Het leukste aan haar werk vindt ze het contact met verschillende partijen en samen iets bereiken. Charlotte brengt niet alleen haar expertise als architect naar Heem, maar ook enthousiasme, creativiteit en een liefde voor natuurlijke schoonheid.

In haar vrije tijd trekt ze graag de natuur in voor mooie wandelingen. Quality-time met haar gezin en vrienden staat bij haar altijd op nummer één.

Stefanie Van Gansen

"Na twaalf jaar werkzaam te zijn geweest als projectarchitect van grootschalige residentiële projecten, besloot Stefanie zich bij Heem aan te sluiten als technisch manager. Ze staat binnen Heem voornamelijk in voor het structureren en leiden van de technische werfopvolging, maar je kan haar ook nog steeds terugvinden met helm en werfschoenen bij de technische projectopvolging.

Als burgerlijk ingenieur architect is ze geboeid door de complexiteit van het bouwproces. Elk project is uniek door zijn specifieke randvoorwaarden, ontwerpvraagstukken en technische ambities. Daarom is een flexibele maar gestructureerde organisatie en samenwerking binnen het gehele bouwteam essentieel. Het geeft de tools en de motivatie aan alle betrokkenen om de projectambities waar te maken waarbij kwalitatief wonen en de technische kwaliteit steeds centraal staan.

Naast het werk kan Stefanie enorm genieten van haar gezinsleven. Ze leeft zich uit bij het tuinieren, rijden met de koersfiets, joggen en een lekker hapje of drankje onder vrienden.

Sophie Voorspoels

Sophie zet de projecten mee in de markt. De architectenplannen bekijkt ze in detail met oog voor het optimale gebruik van de woning en de gemeenschappelijke delen.

Ze maakt van elk lanceringsevent een feest, waarbij geïnteresseerde kopers goed en juist ingelicht worden en op een aangename manier kunnen kennismaken met Heem en collectief wonen. Met haar vooropleiding als psycholoog, verdiept ze zich in de manier waarop een bewonersgroep kan werken en van betekenis kan zijn voor zij die er wonen.

Creatieve en sportieve uitlaatkleppen vindt Sophie in het pottenbakken, parapenten en kitesurfen.

Maarten Van Gool

Maarten is sinds 2020 vennoot van Heem. Als co-founder van Fosbury and Sons, de organisatie die een compleet nieuwe invulling geeft aan ‘de traditionele werkplek’, is hij helemaal thuis in de wereld van collectiviteit.

Maarten zal Heem bijstaan met zijn expertise rond toekomstdenken, interne structuur en cultuur én collectiviteit. Zijn mantra is dat ‘het collectieve zich moet kunnen aanpassen aan het individu’. Op die manier leveren sociale cohesie, samenwerking en ontmoeting een bijzondere kwalitatieve verhoging van de woon- dan wel werkervaring.

Koen Lizen

Een antwoord kunnen bieden aan de groeiende maatschappelijke nood aan community, motiveerde Koen om zijn schouders onder Heem te zetten. Hij controleert en begeleidt de investeringen van zijn familie in cohousing en andere duurzame ontwikkelingen. Samen met het management van Heem zet Koen ook de strategische lijnen uit.

Koen is een bezield ondernemer met een aantal eigenzinnige woonprojecten en een stadshotel in Rio de Janeiro op zijn actief. Zijn kennis en ervaring zet hij ook in als ondersteuning voor andere ondernemers. Koen gaat voor een maatschappelijke meerwaarde en duurzame winst met een gelukkig team. Hart en zaak in balans.

Gert Cowé

Gert is in 2019 toegetreden als vennoot en bestuurder om de expansie en verdere professionalisering van Heem mee in goede banen te leiden. Van opleiding is Gert economist. Verder heeft hij de afgelopen 25 jaar tal van vastgoedopleidingen en -seminaries gevolgd.

Gert heeft een jarenlange expertise opgebouwd als o.a. CEO bij de beursgenoteerde vastgoedfondsen VastNed Retail Belgium en Intervest Offices & Warehouses, vennoot & medeoprichter van Quares, CFO bij projectontwikkelaar Group GL, business manager vastgoed bij Participatie Maatschappij Vlaanderen, etc..

Bij Heem staat Gert, samen met Joeri, in voor de dagelijkse leiding. Hij legt zich vooral toe op alle financiële, administratieve en juridische zaken, alsook op strategie en business development.

Joeri Bal

Joeri is de oprichter van en drijvende kracht achter Heem. Hij heeft een ruime expertise als vastgoedontwikkelaar opgebouwd en is sinds 2004 het creatieve brein achter het collectief woonconcept van Heem. Hij optimaliseert elk project in functie van locatie en de steeds wijzigende maatschappelijke trends en noden. Joeri woont met zijn gezin in het project Boterberg in Kalmthout en begrijpt als geen ander de filosofie maar ook de praktische kant ervan. Collectief wonen is voor hem niet alleen een vastgoedconcept, maar ook een levensvisie.

Bij Heem staat Joeri, samen met Gert, in voor de dagelijkse leiding. Hij legt zich toe op business development & prospectie, het uitwerken van elk project en de technische en commerciële opvolging. Hij is een regelmatig spreker op seminaries omtrent cohousing. Met een opleiding als psycholoog als achtergrond streeft hij naar een optimale samenwerking met al onze klanten, partners en leveranciers.

In zijn vrije tijd kan je Joeri al eens in de lucht of op het water terugvinden. Paragliding en kitesurfing zijn namelijk twee van zijn grote passies.

Seir

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Ferm

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Download het lastenboek

Laat hieronder jouw gegevens achter om het lastenboek te downloaden.

  Pachthoeve

  Ontvang de nieuwsbrief

  Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.