HEEM-partners aan het woord: JVD Warmtepomptechnieken

Blog
in qville werden warmtepompen geïnstalleerd.

Een nieuwe HEEM-woning is zoveel meer dan een stijlvolle keuken, een mooie vloerbekleding of doordachte buitenruimtes. Er gebeurt ook heel wat ‘achter de schermen’ van een bouwproject. Zo ook de installatie van een warmtepomp, een schone manier om woningen en/of gemeenschappelijke delen te verwarmen (en koelen in de zomer). Onze partner in dit verhaal? JVD Warmtepomptechnieken. Wij legden enkele vragen voor aan Stefan Vanderhasselt, managing director bij JVD.

 

Als je het systeem van een warmtepomp aan een leek moet uitleggen, hoe zou die uitleg klinken?

Stefan Vanderhasselt: “Een warmtepomp is de ‘schoonste’ manier om je woning te verwarmen én af te koelen. Het is zuinig en verloopt zonder uitstoot van broeikasgassen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. En die warmte wordt in de warmtepomp verhoogd en vervolgens in de woning afgegeven. Voor het koelen werkt het net in de omgekeerde richting. De warme binnenlucht wordt dan via hetzelfde systeem naar buiten afgevoerd.”

JVD warmtepomptechnieken

Waarom is een warmtepomp volgens jullie dezer dagen onmisbaar bij de bouw/renovatie van een woning? 

“Eerst en vooral is het de verwarming van de toekomst, die bovendien gestimuleerd wordt door de Belgische en Europese wetgeving. Erg belangrijk, want een verwarmingssysteem koop je voor een lang gebruik. Daarnaast halen warmtepompen je E-peil naar beneden, omdat ze geen fossiele brandstoffen verbranden. Tot slot het enorme comfort dat een pomp in je huis binnenbrengt. Warmtepompen werken namelijk op basis van vloerverwarming aan lage temperatuur. Met een aangenaam gevoel in je woning als resultaat.”

Zien jullie de interesse in warmtepompen toenemen de laatste jaren?

“De vraag stijgt enorm snel. Zowel consumenten, bedrijven als overheden hebben duidelijk begrepen dat een warmtepomp heel wat voordelen biedt. Dit zien we ook vertaald in het beleid. Klimaatneutraal leven, dat is het streven. De enige weg om voor onze kinderen een mooie toekomst te verzekeren.”

Vloerverwarming

Warmtepompen vergen initieel een grotere investering dan andere verwarmingsopties. Hoe overtuigen jullie geïnteresseerden?

“Het is belangrijk om het totale kostenplaatje over de levensduur van je verwarmingsinstallatie te bekijken. De officiële term hiervoor is ‘Total Cost of Ownership’ of TCO. Onderzoek toont aan dat vanaf een COP van 3,5, dat is de maatstaf voor de efficiëntie van een warmtepomp, een warmtepomp minder kost in maandelijks verbruik dan een gasketel. Alle warmtepompen die we op dit moment installeren, leveren nu al dit resultaat. Even vermelden: berekend volgens de huidige elektriciteits- en gasprijzen. Bij JVD verwachten we daarbovenop dat er een CO2-belasting zal komen op de gasprijs en/of een vermindering van het elektriciteitstarief voor een warmtepomp.”

“We kunnen dus stellen dat de TCO van een warmtepomp lager is dan van een gasketel. Over de gehele levensduur is een warmtepomp dus goedkoper dan een gasketel. En wanneer er zonnepanelen op je dak liggen en je dus zelf voor de elektriciteit zorgt, ligt de TCO van je warmtepomp nog lager.” 

Welke types warmtepompen hebben jullie geïnstalleerd (of staan op de planning) in de HEEM-projecten?

“We kiezen vooral voor geothermische warmtepompen. Dit is een systeem met grondboringen tot wel 150 m diepte. De aarde heeft op die diepte een constante temperatuur van 10-12°C, wat veel warmer is dan de gemiddelde buitentemperatuur in de winter. Deze warmte halen we tijdens de winterperiode uit de bodem als basistemperatuur om verder op te warmen. Geothermische warmtepompen hebben trouwens de beste COP-waarden (gemiddeld een COP-waarde van 5), aangezien ze minder elektriciteit verbruiken.” 

Joris Van Dyck

Hoe gaat koeling precies in zijn werk als je koelt via een warmtepomp?

“Tijdens de zomer kan je met dezelfde basis- of brontemperatuur de woning ook afkoelen op een zuinige – bijna gratis – manier met een geothermische warmtepomp. De koelte van de grond (10-12°C) laten we door een aparte warmtewisselaar circuleren. Zo wordt die lage temperatuur doorgegeven aan het water in je vloerverwarmingscircuit. We hoeven de temperatuur van het bronwater niet verder af te koelen, enkel een kleine circulatiepomp met zeer laag verbruik is voldoende. Dit noemen we ‘passieve koeling’, waardoor je E-peil zelfs nog verder zakt.”

 Zijn jullie enkel bezig met warmtepompen of zijn er ook nieuwe technieken die jullie momenteel onderzoeken voor de toekomst?

“We volgen vanzelfsprekend de nieuwste ontwikkelingen in verwarmingstechnieken op om up-to-date te blijven. Geothermische en lucht/water warmtepompen zijn vandaag de enige oplossingen die zowel ecologisch als economisch de beste verwarmings-en koelingoplossing bieden. Wij zijn alvast klaar voor de toekomst!”

(Blijf op de hoogte en volg de socialemediakanalen van JVD: Facebook & Instagram)