[Interview] Wat kan HEEM betekenen voor eigenaars van oude panden en gronden?

Blog

Wat als je de eigenaar bent van een oude site met daarop te renoveren gebouwen? Of wat als je beschikt over een domein dat je niet zomaar wil verkavelen? Het team van HEEM gaat maar wat graag in overleg om toekomstplannen te bekijken en uit te dokteren. Wij vroegen aan de voormalige eigenaars van twee HEEM-projecten, Meeren in Olen en Kadans in Wijnegem, naar hun ervaringen.

 

 

Meeren | “Een collectief woonproject was voor ons het ideale compromis.”

Staf Mertens: “Toen mijn vader overleed in 2009 werd ik mede-eigenaar van de site met hoeve en schuur in Olen. Het ging volgens het gewestplan om een bouwzone met landelijk karakter. Samen met de kapel iets verderop werd de schuur beschouwd als erfgoed. Gewoon verkavelen was dus niet aan de orde, omdat de schuur behouden moest blijven.”

“De enige optie die we leken te hebben was de hoeve en de schuur te laten restaureren en vervolgens te verkopen in zijn geheel. Maar dat was onbetaalbaar. Via de omgevingsambtenaar van de gemeente Olen en Tim Vekemans van RE-ST Architecten zijn we in contact gekomen met HEEM. We hadden nog nooit over collectief wonen gehoord en beseften dus ook niet dat dit misschien wel het ideale compromis was.”

“Joeri Bal van HEEM nam ons mee naar de sites van Qville in Essen en Boterberg in Kalmthout. We zagen meteen dat het domein in Olen heel wat mogelijkheden bood om er ook een collectief woonproject te realiseren. Bovendien kon op deze manier de schuur behouden blijven, wat een mooi aandenken is voor onze hele familie.”

“We kunnen dit alleen maar aanraden aan eigenaars die in dezelfde situatie zitten. Als alles standaard verkaveld zou worden, dan is het gewoon meer van hetzelfde. Nu blijft de beschikbare natuur heel open en wonen meer mensen op een beperkte oppervlakte. Maar ze hebben plaats genoeg. Met alle bomen, de tuin en de zwemvijver. Het is eigenlijk het mooiste plekje van Olen.”

 

 

Kadans | “Een collectief woonproject kon wel op goedkeuring van alle partijen rekenen.”

Erik Caers: “Tot een jaar of drie voor de verkoop was de Kadans-site het clubhuis van de Royal Antwerp Rowing Club. Toen er geen activiteit meer was, besloten we om alles te verkopen.”

“In eerste instantie leek het erg eenvoudig: de oude gebouwen afbreken en nieuwe appartementen bouwen. Het buurtcomité kon zich hierin niet vinden en verzette zich dan ook tegen deze invulling. Bovendien oordeelde de gemeente Wijnegem ook dat de oude hoeve niet zou mogen afgebroken worden. Het was dus opnieuw van nul beginnen met ons plan.”

“Toen legde iemand het idee van collectief wonen op tafel. En die optie kon wel op de goedkeuring van alle partijen rekenen. HEEM was hierin een goede partner met wie we een stevige vertrouwensbasis hebben opgebouwd. En in het bijzonder met Joeri Bal, die ons alles heel goed heeft uitgelegd.”