Wat te doen in Wetteren Ten Ede: wonen en wandelen in het groen

Blog

HEEM tovert de voormalige bloemenkwekerij met serres in Wetteren Ten Ede om tot het vernieuwende cohousingproject Seir. Wat heeft Wetteren te bieden? En waarom wordt het geweldig wonen in Seir? Dat vertellen we je in deze blogpostreeks. Dit keer hebben we het over wonen en wandelen in het groen.   

Het zal je niet verbazen dat we voor de tuinaanleg van Seir de geschiedenis van het domein alle eer zullen aandoen. Bloemen, planten en (fruit)bomen zullen een prominente plek krijgen. Maar het groen houdt niet op van zodra je bij Seir buiten rijdt, integendeel. Wetteren heeft heel wat moois te bieden voor liefhebbers van groen, stilte en wandelen.

Kalkense Meersen

Dit natuurgebied (en stiltegebied) is het paradepaardje van de regio. De Kalkense Meersen is ruim 100 hectare groot en telt verschillende wandellussen langs verharde en onverharde wegen. Meersen zijn laaggelegen, vochtige graslanden vol sloten en poelen in de overstromingsvlakte van een rivier. In dit geval liggen de Kalkense Meersen vlakbij de Schelde.

Geef je ogen de kost en kom tot rust in deze mooie, groene omgeving. De meersen zijn bovendien ook de thuis van talloze water- en andere vogels, amfibieën en vissen. Tip: vanop de dijk heb je het beste uitzicht.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kristel Vaes (@kristelv__fotografie)

Netwerk van trage wegen

Trage wegen zijn paden en wegen die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer, voor wandelaars en fietsers dus. Het is de verzamelnaam voor onder meer jaagpaden, bospaadjes en veldwegen. Wetteren stelt alles in het werk om de trage wegen op het grondgebied te vrijwaren en open te stellen voor iedereen. Het (voorlopige) resultaat: een tiental mooie en diverse wandelingen.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Trage Wegen (@tragewegen)

Warandeduinen

Het is even met je ogen knipperen als je dit natuurreservaat binnenwandelt, want het lijkt alsof je aan de Belgische kust bent. Net buiten het dorpscentrum van Wetteren vind je duinzand. Ongeveer 15.000 jaar geleden ontstonden deze rivierduinen. De Schelde voerde het zand mee, zette het af langs de rivierbedding en in droge periode waaide het zand bijeen tot hoge duinen (sommige wel meer dan 17 meter hoog).

Het gebied werd in de loop der tijd wel bebost, maar Natuur en Bos zal op bepaalde plekken stukken jong bos rooien. Zo kan de natuur opnieuw zijn gang gaan. In de lente en nazomer spot je bovendien ook een kudde schapen, de schapen houden er dan de begroeiing lekker kort.

 

Provinciaal domein Den Blakken

Naast het duinenreservaat ligt nog een mooi groen bosgebied: Den Blakken. Je vindt er een parkbos en een siertuin met rozen en sierheesters. Het bos is 8,5 hectare groot, de wandellus brengt je langs het groen van dit bos en het zand van de Warandeduinen.

Het bosgebied van Den Blakken wordt nauwgezet opgevolgd door de provincie. Ze doen er alles aan om de natuurlijke vegetatie, zoals de inheemse berk en de zomereik, opnieuw op te krikken.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door B&B De Stuifduinen (@destuifduinenbnb)

Lijkt het je iets om in deze regio te wonen? Dan is ons cohousingproject Seir de geknipte plek voor jou. Ontdek hier meer informatie over Seir op deze webpagina.