Trajectbegeleiding bij HEEM: wat houdt het precies in? [interview]

Blog
groepsbegeleiding tom en jo

De ideale manier om het beste in een groep naar boven te halen? Hen een veilig kader aanbieden waarbinnen ze kunnen werken én het initiatief aan hen laten. Dat is meteen ook het mantra van Tom en Jo, de trajectsbegeleiders van HEEM. Zij ondersteunen bewoners van de nieuwe collectieve woonprojecten tijdens het traject van gemotiveerde kopers tot enthousiaste bewonersgroep. Hoe ze dat aanpakken, lees je in dit interview.

Tom en Jo hebben een rugzak vol ervaring rond groepsdynamiek en procesbegeleiding, zowel in theorie als praktijk. Ze vormen dus het uitgelezen duo om de trajectbegeleiding van de HEEM woonprojecten tot een goed einde te brengen.

Hoe zou je de trajectbegeleiding bij HEEM precies omschrijven?

“HEEM als bedrijf ontwikkelt collectieve woonprojecten. Zij zijn verantwoordelijk voor het afleveren van de hardware. Wij zien de bewoners van die projecten als de software die alles doet draaien. Via trajectbegeleiding helpen we hen om vorm te geven aan hun project. Maar let wel: wij zeggen niet hoe ze het moeten doen. Wij zorgen er enkel voor dat hun verhalen, kennis en talenten naar boven komen. Dat doen we door de groep op weg te zetten met de juiste structuur, waarbinnen de bewoners samen verder bouwen.”

Waar ligt de klemtoon van jullie trajectbegeleiding?

“Het is verleidelijk om meteen te vervallen in het maken van praktische afspraken en het bepalen van regeltjes. Wij helpen hen die valkuil te vermijden. Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom iedereen met volle goesting in dit collectieve woonproject stapt en wat de verwachtingen zijn. De precieze invulling – zoals ‘Wie maakt deel uit van het feestcomité?’ – komt later nog voldoende aan bod.”

Waarom is trajectbegeleiding belangrijk?

“Als bewoner moet je het gevoel hebben dat je initiatief mag nemen, want zo gaan projecten pas echt leven. Maar om een situatie te creëren waarbinnen iedereen mag ondernemen, zonder om de haverklap goedkeuring te moeten vragen, is het belangrijk om van bij het begin de verwachtingen uit te spreken. En hiervoor zet je best een neutrale gesprekspartner in de groep, een rol die wij als groepsbegeleiders met plezier opnemen. Wij zorgen voor een veilig kader waarbinnen iedereen zijn zegje mag doen, zonder dat de luidste roepers overheersen.”