Respectvol samenwonen op domein Boterberg – Architectuurwijzer

Op het kasteeldomein Boterberg hebben zeven gezinnen hun intrek genomen in de voormalige stallen en bijgebouwen. Na grondige renovatiewerken is eerst het kasteel in gebruik genomen voor een psychotherapiepraktijk, een grafisch bureau, een huurappartement, twee gastenkamers en een gemeenschappelijk feestzaaltje (met toog) en keuken voor de bewoners. Op die manier functioneert het kasteel als de belangrijkste publieke plek van het domein.

Vervolgens zijn de stallen en bijgebouwen door B-architecten en B-bis grondig heringericht tot zeven aangename en compacte woningen. Binnen één volume zijn twee tot drie woningunits gemaakt. Met uitzondering van de eenvoudige dakkapellen is er geen uitbreiding aan de bestaande gebouwen voorzien, en is zo een sterk gecomprimeerde wooncluster in een groter landschap ontstaan. Hagen en planten tussen de woningen beperken de inkijk in elke woning. Ook de tuinen van de bewoners zijn met respect voor privacy ingericht, maar gaan tegelijk over in elkaar.

Lees het volledige artikel